VideoΔείτε ενδιαφέροντα video!

Boyan Slat, o 19χρονος που εφηύρε τεχνολογία για να καθαρίσει τους ωκεανούς!

Ocean-Cleanup-Array-by-19-year-old-Boyan-Slat-1-640x359

boyan-slatΗ ιδέα ανήκει σε έναν δεκαεννιάχρονο Ολλανδό φοιτητή που έχει βραβευτεί πολλές φορές και τώρα αναζητά δύο εκατομμύρια δολάρια για να την υλοποιήσει. Ο Boyan Slat αντί να παραπονιέται για την κατάσταση των θαλασσών όπου κολυμπά τα καλοκαίρια επέλεξε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με σκοπό να καθαρίσει τους ωκεανούς.

Έμπνευση αποτέλεσε μια βουτιά στον ελληνικό βυθό, όταν βρισκόταν για διακοπές στη χώρα μας πριν από τρία χρόνια. Τότε ο Boyan Slat διαπίστωσε ότι τα σκουπίδια που συνάντησε στη θάλασσα ήταν περισσότερα από τα ψάρια.

Όταν ήμουν 16, έκανα καταδύσεις στην Ελλάδα και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι έβλεπα περισσότερες πλαστικές σακούλες παρά ψάρια

Έκτοτε ακολούθησαν τρία χρόνια εντατικής έρευνας. Εκατομμύρια θαλάσσια όντα πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης των θαλασσών. Την ίδια στιγμή ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις απορρύπανσης παραλιών και θαλασσών.

Ένα χωνί που λειτουργεί χάρη στα υποθαλάσσια ρεύματα

Μετά από πολύ σκέψη και ιδέες που δεν προχώρησαν, ο Boyan κατέληξε στην ιδέα μιας μηχανής με σχήμα τεράστιου χωνιού. Το σύστημα αυτό μπορεί να κινηθεί σε συμφωνία με τα υποθαλάσσια ρεύματα με τρόπο ώστε να αποφευχθεί η κατανάλωση ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται από οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιά.

«Αντί να σπαταλάμε ενέργεια κυνηγώντας σκουπίδια, αρκεί να περιμένουμε τα πλαστικά σκουπίδια να έρθουν σε εμάς” εξηγεί ο νεαρός στην ιστοσελίδα που δημιούργησε για να παρουσιάσει το σχέδιό του.

Η συσκευή του Boyan είναι στην ουσία ένα σύστημα σωληνώσεων που μοιάζουν με σημαδούρες και εκτείνονται σε έκταση 100 χιλιομέτρων. Κάτω από τις σημαδούρες έχουν αγκιστρωθεί “πίνακες” μήκους τριών μέτρων που εγκλωβίζουν τα σκουπίδια. Κίνδυνος δεν υπάρχει για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αφού οι πίνακες είναι αρκετά μεγάλοι για να παγιδεύσουν τα σκουπίδια, αλλά αρκετά μικροί για να μην ενοχλήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα.

oceancleanup

Μετά από έξι μήνες δοκιμών, ο Boyan Slat παρουσίασε το έργο «The Ocean Cleanup» στο πλαίσιο του TedXDelft.

Την ίδια χρονιά, η ιδέα απέσπασε το βραβείο “Καλύτερου Σχεδιασμού Εργαλείου” από το Πολυτεχνείο του Ντελφτ της Ολλανδίας, ενώ ο 19χρονος εφευρέτης αναγνωρίστηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Intel ως ένας από τους 20 πιο ελπιδοφόρους επιχειρηματίες του μέλλοντος.

Ο Boyan ανέστειλε τις σπουδές αεροναυπηγικής που ακολουθεί για να ιδρύσει την οργάνωση «The Ocean Cleanup» μέσω της οποίας προωθεί την ιδέα του. Προς το παρόν “τρέχει” μια καμπάνια συγκέντρωσης πόρων μέσω της πλατφόρμας Indiegogo. Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,311,354 δολάρια με στόχο τα δύο εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έχουν διενεργηθεί, η μέθοδος του Boyan θα μπορούσε να καθαρίσει τα μισά απορρίμματα που ρυπαίνουν τον Ειρηνικό Ωκεανό σε λιγότερο από μια δεκαετία. Για ένα κιλό απορριμμάτων επαρκούν 6,21 δολάρια λέει ο Boyan . Καθόλου άσχημα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο του Boyan Slat και να συμβάλλετε στην εκστρατεία του, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του: www.theoceancleanup.com

Στο video που ακολουθεί παρουσιάζεται η ερευνητική εργασία τα δύο τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματά της:

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *